Naken

Något jag har problem med är att visa mig svag. Erkänna att jag behöver hjälp, att jag faktiskt inte är mer än bara människa. För sanningen är att jag inte mår bra, och inte har gjort det på ett par månader nu. 
Jag fick aldrig ordentlig hjälp för min ätstörning. Det var mer fokus på att få mig att börja äta och gå upp i vikt, och sedan kastades jag in i skolan igen. Jag gick från 0 till 100% över en natt. Det gick bra ett tag, jag fixade det. Men en ätstörning handlar oftast inte om maten eller kroppsideal i sig. Det är egentligen bara ett symptom på något helt annat, bakomliggande, iallafall för mig. Så sakta men säkert bröts jag ner i psyket. 

Jag blev lättirriterad, började sova dåligt igen, och är trött och orkeslös oavsett om jag sover eller inte. Jag kan sova tio timmar eller tre - lika slutkörd ändå. Jag accepterade detta mående och körde på iallafall. Sa till mig själv att skärpa mig, sluta gnälla och fortsätta som vanligt. För inte kunde jag må dåligt igen, jag hade ju just börjat må bra. 
Jag ignorerade varningssignalerna min kropp gav mig och här sitter jag idag, med alla ovanstående symptom och utöver det mår jag illa och är yr dagligen. Jag tycker inte någonting är kul längre, utan gör bara saker på automatik. Inte ens träningen, som jag älskar så mycket, är särskilt kul. Väl där och efter ja, men innan är jag inte alls lika taggad som innan. Men jag vet att det ger mig energi och ork att klara av vardagen om jag så bara kör en halvtimme, så jag kämpar vidare, men jag tränar inte alls som tidigare.

Det gör ont i mig att man fortfarande blint tror att en ätstörning sitter i vikten, att bara man går upp i vikt så är allt prima igen. Det funkar inte så, förr eller senare kommer måendet tillbaka då man inte fått verktygen att jobba med det egentliga problemet. 
Vad som gör ännu ondare är att jag känner mig så brutalt sviken av skolan. Min mentor och skolsköterska är de som vetat om mina problem och hjälpt mig igenom allt som har med skolan att göra. Men sen jag nådde normalvikt och kom tillbaka på heltid har de struntat i mig. Jag skulle säga att det var då jag behövde dem som mest. För att gå från noll till hundra är tufft! Det skulle vem som helst tycka. 
Varför jag skriver ut det här öppet? För att visa att allting inte är på topp, man kan spegla det hur man vill som bloggare, men jag tänker visa att psykisk hälsa är minst lika viktig som fysisk. Man kan se ut att må bra, men ändå vara på botten. Jag menar, jag har trots allt lyckats hålla fasaden uppe i flera månader nu. 
Nästa vecka ska jag till min läkare och försöka få bukt på problemen. Jag ska kämpa för mina rättigheter och se till att få ordentlig hjälp denna gången. Verkligen få fram att en ätstörning så fan heller sitter i vikten. 

Så hörni, om ni mår dåligt, förminska inte problemen. Se till att få hjälp med en gång, oavsett vad det gäller! Våga ta hjälp av andra även om det är jobbigt. 

Matsnack

En grej jag funderat på är hur många riktlinjer det egentligen finns i livet. Man "ska" äta på ett visst sätt, cirka 5-6 gånger per dag, LCHF, periodisk fasta eller någon annan kosthållning. Kan inte räkna på fingrarna längre hur många gånger jag fått frågan "vilken diet äter du efter?" Jag dietar inte. Jag äter det jag tycker om, jag äter när jag är hungrig, jag äter efter mina mål. As simple as that. 
För tillfället äter jag cirka 3-4 gånger per dag. Frukost, lunch, middag och möjligen ett mellanmål mellan lunch och middag. Givetvis är mina portioner större än när jag åt 6-7 gånger per dag, jag ser ju fortfarande till att få i mig tillräckligt. Men det är faktiskt skönt att äta lite större måltider men färre gånger per dag, man slipper planera lika mycket och fundera liksom. 
Försöker att äta två lagade mål per dag, ibland blir det dock bara ett när dagen förändras, som igår, när jag blev inringd till jobbet och därmed inte orkade laga mat klockan nio på kvällen. Mycket grönsaker, banan, keso, jordnötssmör, kyckling, råris.... ;) 

Vill ni att jag visar hur en typisk matdag ser ut för mig numera? 

Helgen i stora drag

En dag fick jag vara utan illamåendet, och nu är det tillbaka.. Usch, vad trött jag blir. Blir att boka en tid hos VC imorgon. Försökt övertala mamma att boka åt mig då jag avskyr att ringa, men hon vägrar hahhaa. Baksidan med att fylla vuxen. ;) 

Helgen min har varit fin iallafall, i fredags träffade jag en vän över en fika och gårdagen spenderades på stan med min höggravida syster letandes efter en barnvagn, snart ska hon föda! Kikade lite på inredning också, om mindre än en månad blir jag Malmöbo, och som jag längtar! Att pendla två timmar per dag för att ta sig till skolan är inte det ultimata om man säger så... Så det ska bli skönt. 
Kom hem runt sju och fräschade upp mig lite, sen satt jag bara och väntade på att klockan skulle bli elva och att P skulle komma hit, haha. Är en riktig morgonmänniska så var helt död när han kom. Sedan somnade vi ändå inte förrän halv fyra och jag gick upp runt åtta.. Haha. 
 
Stack iväg och handlade frukostbullar och dukade upp, blev en riktig mysfrukost med familjen + P. Sen pyste han iväg till jobbet och jag till gymmet. Blev bara ett konditionspass då jag är så himla trött och fortfarande illamående. Egentligen var det ben som stod på schemat, men jag väntar hellre en dag extra och har psyket och kroppen med mig till hundra procent. 
Hur har ni spenderat er helg? :) 

sjuk- och tvättstuga

Usch och blä, vad jag hatar att må såhär. Har varit illamående i över en veckas tid nu, och senaste dagarna även yr. Det går i vågor, ena sekunden känns det som att jag ska kräkas när som helst + feberfrossa, och nästa är jag okej. Hade hellre bara kräkts och fått det överstökat, ni vet? 
Är med andra ord hemma idag. Detta är vad jag levt på de senaste dagarna - knäckebröd med avokado och ägg. Säsong för avokados (hur säger man avokado i plural egentligen?) just nu så jag fyller upp depåerna med det.
 
Kommer utnyttja dagen till att vila, städa och tvätta. Värsta med att bo i lägenhet? Bestämda tvättider. Egentligen har vi tid ikväll, mellan 14-22, men jag såg att ingen hade bokat nu på morgonen så då passar jag på att få det gjort nu istället för att spendera hela fredagskvällen till det. 


Hallonkvarg med choconutnana

Hola! Blir lite skrämd av att kolla på statistiken, haha. Tänk att ni är så många som vill läsa om mitt ytterst ointressanta liv liksom. 
Vaknade imorse av att det var iskaallt i rummet, P hade inte stängt fönstret när han stack till jobbet = jag en isbit då det är minusgrader ute. Så tog ett bra tag innan jag orkade resa mig ur sängen, haha. ;) 
Denna skapelsen ni ser ovan åt jag jämt till kvällis innan. Innehåller bra med protein, kolhydrater och fett, perfa! Har postat receptet tidigare, men tänkte att jag slänger upp det igen då jag får frågor om det då och då. 
  • Kvarg
  • Keso
  • Hallon
  • Banan
  • Jordnötssmör
  • Cankao (eller kakao + stevia) 
  • Stevia
Ta lika delar kvarg som keso och blanda ihop med steviaströ och vanilpulver. Mosa tinade hallon och rör ner. Ställ in i frysen under tiden du gör "choconutnana'n". Mosa en banan med en stor sked jordnötssmör och cankao. Toppa hallonröran med detta och hugg in! Godast är om det får stå i frysen och gotta till sig ett tag. Vill man lyxa till det ännu mer skivar man över lite apelsin, mmh.

Rawfoodbollar

Idag är jag hemma från skolan då jag mått illa i flera dagar nu, och idag var det bara för mycket. Känns som att jag ska kräkas vilken sekund som helst.. Nåja. Förutom att spendera dagen liggandes i sängen med en hink bredvid mig, tittandes på PPL, har jag gjort Rawfoodbollar med smak av jordnötter. Har fått dille på jordnötssmör och har det till verkligen allt just nu, haha. Så vad passar då bättre än sådant här gotte när man inte orkar laga ordentlig mat? 
  • 100g jordnötssmör 
  • 100g valfria nötter, förslagsvis jordnötter, mandlar eller cashewnötter
  • två nävar torkade dadlar 
  • 1 kryddmått vaniljpulver
  • 1/2 banan 
  • 1 msk kakao
Inte svårare ingredienser än så! Bara att mixa nötterna för sig, dadlarna och bananen för sig, och sedan knåda  ihop allting. Förvara dem i en burk i kylen, om det blir några kvar efter provsmakningen vill säga. ;) 

One Power

Godmorgon! Eller god och god.. Vaknade upp en timme senare än tänkt och fick stressa lite för att hinna "i tid" till skolan. Som tur var körde P mig så jag slapp ta bussen som tar minst dubbla tiden. :) Surt nog insåg jag halvvägs att jag inte alls börjar åtta, utan halv tio. Kul!? Aja, bara att tagga till inför nästa lektion och så hinner jag ju blogga lite till er. ;) 
Går i skolan fram till klockan ett, sedan bär det av mot jobb från 15-23. Tänkte försöka hinna hämta ut ett paket från Fitnessguru däremellan också! 
Bland annat denna godingen som väntar på posten! Fitnessguru lanserar en ny PWO utan koffein och kolhydrater. Ska bli spännande att testa den! Såhär står det om den på hemsidan: 

Nya One Power® är äntigen här med en helt ny kolhydratsfri-formula för ökad energi & fokus samt en hög dos aminosyror, kreatin och beta-alanin för maximal muskeluppbyggnad, återhämtning och styrka samt uthållighet.

One Power® är en pre-workout formula speciellt anpassad för dig som vill ha optimala förutsättningar både mentalt och fysiskt för muskeluppbyggnad, styrka och återhämtning. Genom att kombinera två stimulerande substanser får du maximal fokus och prestation under ditt träningspass. One Power® används av elitidrottare runt om i Europa för maximal prestation under träning och passar dig som vill förbättra din atletiska förmåga.

+ Förbättrar mentalt fokus, styrka & uthållighet
+ Prestation- & återhämtningsformula före träning
+ Ger kraftig energi & fördröjer trötthet
+ Ökar muskeluppbyggnaden
+ Påskyndar återhämtningen

Oavsett din ambition och nuvarande nivå kan du alltid förbättras genom att bli snabbare, starkare, uthålligare och mer muskulös. One Power® är utvecklad för att göra dina mål till verklighet på kortast möjligast tid.

Före, under och efter ett träningspass är kroppen extra mottaglig för näringsämnen och du kan enkelt förhöja din prestationsförmåga genom att tillföra rätt näring. One Power® är utvecklad för att du ska kunna prestera på topp varje pass och få resultat därefter. Vi alla har någon gång nått en platå eller haft en dag där vi inte kunnat prestera maximalt, One Power® är din försäkring för att detta inte sker igen.

One Power® är baseras på väl beprövade ämnen med gedigen forskning bakom sig. I studier har dessa visats öka muskelmassan med upp till 350%, styrkan med 35%, uthålligheten med 13% samt bidra till ökad återhämtning. En portion ser till att din kropp har näringen som behövs för maximalt med energi, uthållighet, styrka och muskelpump under dina pass. Det är anledningen till att One Power® snabbt blivit en av de ledande pre-workout produkterna i Europa och används av flertalet toppatleter och elitidrottare.

One Power® innehåller alla erkända ämnen som visats ha positiv inverkan på styrka, uthållighet och muskeltillväxt.

BCAA 8:1:1, som visats öka proteinsyntesen och muskeluppbyggnaden med upp till 350% vilket både maximerar muskeluppbyggnad och mininerar muskelnedbrytning i samband med träning. BCAA består av tre essentiella aminosyror varav leucin visats vara den enskilt mest potenta aminosyran för muskeluppbyggnad. Därför innehåller One Power® åtta gånger mer leucin jämfört med vanligt BCAA.

Kre-Alkalyn®, en patenterad version av kreatinmonohydrat som är pH-neutral. Kreatin är ett av de mest studerade produkterna på marknaden och ger dig ökad muskelstykra, uthållighet, explosivitet och muskeltillväxt.

Beta-alanin, som hjälper neutralisera mjölksyran som skapas under högintensiv träning. Forskning vid The University Of Queensland visar att ett dagligt tillskott beta-alanin stödjer hårdare och längre träningspass samt fördröjer muskeltrötthet med upp till 13% vilket ger ökad reps-uthållighet.

L-arginin stimulerar blodflödet genom att vidga blodkärlen vilket ger en ökad näringstillförsel och en “uppumpad” känsla i musklerna och kroppen.

Max-ATP® som i flera studier visats öka tillförseln av näring och syre till musklerna. Detta ger ökad prestationsförmåga, styrka och återhämtning. Max-ATP® hjälper även till att forsla bort oönskade biprodukter vilket gynnar muskeltillväxten.

Alla dessa ämnen ihop med våra fokusgivande stimulanter ger en synergieffekt med maximal stimulans av ditt CNS och en oövervinnlig känsla i kroppen och energi som ser till att du presterar maximalt under hela ditt pass.

One Power® bör användas av dig som vill öka din atletiska förmåga och förbereder dig inför träningspass både mentalt och fysiskt genom att att verka energigivande och ge rätt förutsättningar för muskeluppbyggnad, styrka och återhämtning.

Du kan köpa din egen pre-workout HÄR


Cachar upp lite

Rev av ett otroligt bra pass för bröst häromdagen. En grej jag gör för att verkligen få bra kontakt i övningarna är att fokusera på just den muskeln du ska träna. T.ex bröst, visulera hur muskeln spänner och slappnar av under tiden du kör. Förstår ni, haha? Låter astöntigt, men det funkar för mig iallafall! Och det fungerar för alla övningar och muskelgrupper. 
  • Bröstpress m. hantlar
  • Bänkpress 
  • Bänkpress, lutande bänk
  • Hantelflyes på bänk
  • Pullovers på pilatesboll m. kettlebell
Den sistnämnda övningen är inte bara bra för bröstet utan tränar även de mindre musklerna runt omkring då du måste fokusera på att balansera! Tar även gött på magen. 
Helgen då, i fredags träffade jag Amanda efter skolan och vi tjötade ikapp de två åren som hunnit gå sen vi senast sågs. Helt sjukt att tiden går så fort! Pep iväg till jobbet en snabbis och sedan kom P hem till mig och sov över. På lördagen vaknade jag av att P frågar om fönstret är öppet, klockan fyra på morgonen?? Man ba eeh.. jag vet inte? Haha. Slumrade fram till åtta, käkade frukost och stack till gymmet för ett konditions- och axelpass. Blev lite stressigt då jag skulle iväg och jobba efteråt, men man hinner det man vill! 

Fick en fråga vem denne P är, och well.. Time will tell ;) Det är iallafall inte den P som många trott, haha! Ha en bra söndag. 

Fettförbrännare

Jag är inte direkt en förespråkare för fettförbrännare, jag anser att den bästa "fettförbrännaren" är att lyfta på rumpan och röra på sig! Men, visst kan jag väl samtidigt förstå att en del vill ha en liten "push" som hjälper till lite. Jag fick hem Fitnessgurus nya fettförbrännare för en vecka sedan för att testa på och utvärdera till er. 
Såhär står det om dessa, dagtabletterna som jag fått, på deras hemsida; 

Nya One Heat® A.M. med en helt ny formula och en ny större förpackning. Nya One Heat® A.M. är ännu mer effektiv än vår orginalformula där fettförbränningen, energin samt reduktionen av sötsug är helt oöverträffad.

Nya One Heat® A.M är framtagen för att ge dig maximal fettförbränning och energi under dagen samtidigt som ditt sockersug elimineras. One Heat® A.M. passar dig som vill ha bästa möjliga förutsättningar för att fullfölja en planerad diet med en bibehållen hög metabolism och energi.

+ Ökad fettförbränning
+ Reducerat sötsuger & hunger
+ Motverkar muskelnedbrytning
+ Ökad energi & fokus för träning

Du som försökt gå ner i fettvikt förut vet att de största utmaningarna under diet är långsam ämnesomsättning, hunger, sötsug och brist på energi. De flesta av oss har inga problem med att ligga på ett kaloriunderskott i några dagar men längre perioder ställer högre krav på dig och din planering.

När din kropp ligger på ett kaloriunderskott är dess naturliga respons att sänka metabolismen och göra dig trött för att du ska använda så lite energi som möjligt. Detta svält-försvar har möjliggjort för oss att överleva allvarliga hungerskriser men har motsatt effekt idag när vi lever i överflöd. Fetma är det största växande hälsoproblemet idag och vår natur arbetar tyvärr emot oss. Genom att ta One Heat® A.M motverkar du den naturliga sänkningen av metabolismen och får en extra fettförbrännande boost och energi för att kunna göra det mesta av dina dagar under diet och få de resultat du önskar.  

One Heat® A.Ms energigivande effekter ger en oövervinnlig känsla i kroppen som ser till att du presterar maximalt för bästa möjliga resultat.

De ämnesomsättande effekterna kommer från vår unika energigivande och fettförbrännande formula. Tillsammans ger dessa ämnen en termogen effekt med högre kroppstemperatur, ämnesomsättning och ökad fettförbränning. Grönt-te-extrakt har även en potent antioxiderande effekt med positiva inverkan på allmänhälsan.

One Heat® A.M. är fettförbrännaren för dig som vill ha de absolut bästa förutsättningarna för en lyckad viktnedgång.

 Dessa ska intas två gånger per dag, sammanlagt sex tabletter. Jag har testat på dem nu i cirka en vecka och vad jag personligen märkt av är att mina hungerkänslor försvinner helt! Får även mer energi under träningspassen. Min åsikt är som sagt att fettförbrännare inte ska användas i tron att de ska göra jobbet åt dig, sådana piller finns det inte. De kan däremot användas som en liten hjälp i vardagen utöver träningen och kosten, om ni förstår! Har ni problem med sötsug och hunger tycker jag absolut att ni ska testa dem! HÄR kan ni beställa fettförbrännarna, och HÄR finns det ett paket med både AM och PM om ni vill ha det till ett billigare pris, PM hjälper även till med sömnen. 

rutiner

Lika fort som det går att skaffa vanor och rutiner, går det att bli av med dem också. Innan jullovet gick jag jämt upp klockan fem på morgonen för att hinna träna innan skolan. Nu? Har kört kondition på sin höjd som går fort, och då som tidigast behövt gå upp 6-7. Idag var jag uppe före tuppen igen, dags att ta tillbaka rutinerna känner jag. Det var så himla tufft att stiga upp ur sängen alltså, särskilt när fönstret hade varit öppet hela natten, haha.. 
Men upp kom jag och levererade ett grymt benpass, med fokus på framsida lår (bilden visar dock en övning för baksida, menmen..) Nu minns jag varför jag brukar träna tidigt, helt underbart att ha träningen avklarad innan skolan och dagen börjat. 
Idag blir det att träffa en saknad vän efter skolan för en fika och därefter kanske P kommer till mig. Indiskt blir det till middag iallafall, mums! Vad hittar ni på idag? 

Gröt med PB...x2

Tror inte ni kan hitta någon som längtar mer tills våren och sommaren närmar sig. Är så himla trött på mörkret och kylan nu, haha. Och då har inte ens snön kommit hit ännu.. Aja, bara att gilla läget och köra på ändå. :) 
Har dille på gröt och jordnötssmör atm! Så himla gott ihop alltså. 

Idag blev det bröst på gymmet. Körde hantelpress, bänkpress, flyes, dips och pullovers med kettlebell på pilatesboll. I ett par veckor har jag varit fast på en vikt i bänken, har verkligen inte gått att få upp tyngre vikt, men idag äntligen lossnade det och jag pressade upp den - därmed ett nytt PB taget i bänkpress!! Älskar den känslan, hehe. Nu är det bara att köra vidare. :)

Allmänt tjöt

Och så hann det gå ett par dagar sen senaste blogginlägget - igen. Haha. Men det har sina anledningar! Sovit rent ut sagt förjävligt på senaste tiden och fått, som mest, tre timmars sömn per natt.. Vilket gjort att jag gått omkring som en zombie, varit grinig och allmänt trist att ha att göra med. 
Samtidigt som jag sovit dåligt har det varit en av de bättre veckorna också, umgåtts en hel del med P, träffat C, shoppat, gått i skolan, jobbat och såklart tränat
Jepp, klockan tio på förmiddagen en lördag stod jag och blåste ballonger på jobbet. Haha. Vet att det är många som pratar negativt om att jobba på donken, men jag gillar det faktiskt! Ja, det är stressigt och slitigt, men samtidigt har man så himla roligt ihop! Alla är ju i ungefär samma ålder (17-25 typ) och kan skämta med varandra. 

Friday, Friday

Godmorgon babes! Kul att allt fler börjar hitta till min blogg och lämnar åsikter dessutom. Ska försöka bli lite mer personlig då, då det verkade uppskattas. :) 

Precis kommit hem från en timmes PW och nu ska jag fort käka frukost och göra mig i ordning för skola. När jag kör kondition på gymmet eller en PW som idag äter jag nästintill aldrig innan (såvida jag inte är ordentligt hungrig), dricker bara ett stort glas vatten och sticker iväg. Drar jag till gymmet tar jag med mig aminosyror också! 


Sedan kommer P hit en stund innan han åker till jobbet och då pyser jag iväg till gymmet för ett biceps/tricepspass! Möjligtvis kommer han tillbaka hit efteråt också, så så ser min fredag ut! Vad gör ni idag? :) 

Har grov träningsvärk i benen förresten, körde lite nya övningar igår och tyngre vikter, tänkte dela med mig av passet senare! Puss. 

Back in business

Efter att ha sovit ganska många timmar för lite de senaste nätterna är jag äntligen energifylld efter denna natten. Somnade åtta och vaknade klockan fem, haha.. Jag är en sådan människa som måste sova minst åtta timmar per natt, annars går jag runt som en zombie hela dagen. 
Aja, gör ingenting att jag somnadectidigt, back to business idag ändå då skolan börjar.vilket såklart betyder tidiga pass på gymmet igen! Just rivit av en timmes kondition och nu blir det hem för frukost. Alltid godast efter ett hårt konditionspass! 



Vikten av vila

Något jag är ganska dålig på är att ta vilodagar. Visst, tränar man som jag gör - smart och delar upp muskelgrupperna, så behöver man inte lika mycket vila som någon som kör kanske fyra helkroppspass och vilar resterande tre dagar. Men vila behöver vi alla, kroppen behöver en chans att återhämta sig. 
När jag har vilodag brukar jag vara ganska aktiv iallafall, ta en timmes PW, gå i stan osv. Igår var nog första på evigheter som jag faktiskt vilade. På förmiddagen städade jag lägenheten då en gubbe ska komma och besiktiga den, och mitt rum är väl inte det mest ordningssamma om man säger så.. ;) 
Tog ut hundarna på någon promenix och sedan kom P till mig vid fyra. Vad vi gjorde? Chillade framför TV'n i princip hela kvällen (med små undantag för rastning av hundar och käk) haha. 
Ibland behövs sådana dagar, där man gör absolut inget vettigt! Idag vaknade jag upp, visserligen med x antal för lite sömn i bagaget, pigg och utvilad i kroppen. Rev av ett kanonbra pass på gymmet där jag först köttade axlar, biceps och mage, sedan avslutade jag med 40 minuters kondition. Blev ett blandpass men det var så skönt! 
Så sant som det är sagt, "it's part of the program". Utan vila kan inte musklerna återhämta sig och växa. Glöm inte det hörni! 

Q/A DEL ETT

Försökte kategorisera frågorna och valde ut frågor som handlade om träning till att börja med, men det var så himla många frågor att jag får ta träningsfrågorna i två inlägg. :)
 
Q:Hur äter du när du tränar innan skolan, är lite lost inom området
A: Det beror på vad jag ska köra! Är det kondition på schemat äter jag ingenting innan, men kör jag styrka äter jag en vanlig frukost. T.ex proteingröt med äggknäcke. 
Q:Vad är dina mål med träningen just nu?
A: Jag har fokuserat på uppbyggnad nu i ett par månader, nästan enbart kört styrka och ätit mer än jag gjort av med, ökat en hel del vikter och är klart nöjd med det! Nu kör jag en liten minideff för att se hur min kropp reagerar på dessa olika påfrestningar. Bra att veta vad just din kropp svarar på. 
Har ett par mål inom träningen, och det är bland annat att lyfta 100kg i marklyft, klara 10 dips samt chins på raken, knäböja 100kg. Men det får ta den tid det tar! Stressar inte eller maxar för att kunna skryta om en ny vikt. Riskera aldrig att skada dig endast för att maxa. 
 
Q:Vilka kosttillskott använder du och vad äter du före och efter träning?
A: Jag använder mig just nu av Celsius innan, BCAA (denna <--- klick) under, samt proteinpulver efter träning. Tar även D-vitamin, zink och magnesium dagligen. 
 
 
Q:Jag undrar om du kan svara på vad som är skillnaden mellan att "deffa" och "bulka"? Har sett det både i bloggar och på instagram men fattar inte vad som är skillnaden och vad det gör för kroppen.
A: Att bulka innebär att man äter mer än man gör av med för att gynna maximal muskeltillväxt. Oftast kör man inte särskilt mycket kondition utan främst styrka. En del väljer att trycka i sig "dålig" mat för att komma upp i kalorier, men detta gör bara att deffen blir längre då man drar på sig en hel del onödigt fett, i min åsikt. 
Deffa innebär det motsatta - ät mindre än vad du gör av med på en dag. Man brukar säga att man ska lägga sig cirka 500kalorier under sitt energibehov för en stabil viktnedgång. Att deffa och banta är två olika saker - under en deff äter man fortfarande bra och relativt mycket för att behålla musklerna man fått under bulk, men tillräckligt lite för att bli av med överflödigt fett. 
 
 
Q: Jag undrar hur du gör för att veta vilka övningar du ska göra när du väl kommer till gymmet? Har du med dig en liten lapp med övningarna & vikterna osv eller kommer du ihåg allt i huvudet?
 
A: Jag kommer ihåg dem i huvudet! Ska jag testa någon ny övning kan det hända att jag skriver upp dem i mobilen, men oftast behövs det inte. Känner du att du behöver det, så ta med en liten hjälplapp. Jag borde egentligen skriva ner vikterna jag tar på varje övning i min träningsdagbok (klicka HÄR för att köpa en egen), men jag är för lat för att ta med den varje gång, haha. 

Q:Vilket är ditt favorit proteinpulver från fitnessguru?
A: Svårt! Gillar de flesta smakerna, men måste jag välja är det nog  DETTA eller DETTA 

Q: Äter du regelbundet dvs frukost, lunch, middag och mellanmål däremellan typ var tredje timme? Om inte, hur har du det upplagt? 
A: Jag äter när jag är hungrig, jag lyssnar på kroppen! Oftast blir det frukost, mellanmål, lunch, middag och möjligtvis något litet på kvällen. 

Q:Äter du kvällsmål trots att du inte är hungrig? Hur långt innan läggdags äter du kvällsmål och hur lång tid efter middagen? 
A: Då jag går och lägger mig så tidigt (nio-tio på vardagar) är mitt sista mål oftast middagen såvida jag inte blir jättehungrig. Middagen äter jag runt sex-sju tiden och det håller jag mig bra på! 
Q:Om man känner att man har svajig teknik i knäböj, borde man då sänka vikten och köra fler reps med bättre teknik? 
A: Ja, det tycker jag! Jag började om från noll för bara någon vecka sedan då min teknik var bristfällig, men nu är jag uppe på högre vikter än någonsin med kalasbra teknik! Det är bara att nöta, nöta och nöta lite till så fixar det sig. 

Q:Hur splittar du dina träningspass? 
A: Just nu blir det att jag kör framsida lår+vader, baksida lår+rumpa, axlar+mage, biceps+triceps, bröst, rygg. Det passar mig ganska bra just nu! Sen lägger jag in kondition lite varstans. Antingen efter ett av ovanstående pass, eller så tränar jag dubbelt. 

Q:Vad gillar du att träna mest och varför? 
A: Bröst har varit en favorit sen start! Men om det är övning du syftar på så ligger marklyft i topp just nu. Bröst får jag bäst kontakt i, och marklyft tränar så himla mycket. 

Q:Hur ofta tränar du ben? 
Kör du hela magpass för att stärka bålen eller lägger du in några magövningar lite då och då?
A: Två gånger i veckan! Jag lägger in mage lite då och då, utöver ett pass då jag fokuserar mer på mage. 
Q: Jag är 14 år & ska fylla 15 snart. Tycker du att det är för tidigt för mig att börja träna på gym? Har lite andra frågor också hehe.. Vad tycker dina föräldrar/närstående om att du äter nyttigt & tränar mer än "vanliga människor"? Och kan man bygga muskler även om man inte tar proteinpulver?
A: Nej, det tycker jag inte! Men jag tycker att du bör kontakta någon som kan hjälpa dig så du får rätt teknik från början och inte lasta på vikter utan att vara medveten om skaderiskerna. Fråga på ditt gym! 
De har accepterat att det är så jag vill leva, alla är vi olika! Glad att jag har sådant stöd. 
Självklart! DEt är inte alltid som jag tar proteinpulver efter ett pass, av den anledningen att jag får i mig tillräckligt via kosten. Bra mat räcker långt. :) 
 
 
Q: Hur gjorde du när du började gymma? Hur "lärde" du dig vad alla maskiner heter och hur man ska göra med tekniken, samt hur mycket vikt man ska börja med? Hur värmer du upp när du ska börja ett gympass? 
A: På det gymmet jag tränade på då ingick en genomgång av alla maskiner och ett grundupplägg i medlemskapet. Tips är att fråga i receptionen på ditt gym så hjälper dem dig gärna! 
Jag brukar köra med lättare vikter på just den muskelgruppen jag ska köra. T.ex kör jag knäböj värmer jag upp med 1 set bara stången och sedan lastar jag på vikter. 

Q: Jag har tränat på gym i ett år nu, men jag får inte så mycket resultat... Jag vet inte om jag kör fel sorters övningar eller för lite vikt. Hur långa är dina styrkepass och vilka övningar kör du?
A: Äter du kanske för lite? För mycket? Det är ju som de säger.. "you can't compete with what you eat". Äter du inte efter dina mål är det svårt att nå dem också! 
Mina pass är allt mellan 1-2 timmar långa, beror helt på vad jag kör! Längden på passen är inte det viktiga utan kvalitén. :) 
 
 
Q: Hej jag undrar ifall du har några tips på hur man känner sig bekväm på gymmet och även hur du lärde dig tekniken i de olika övningarna! Väldigt inspirerande blogg förresten :)
A: Åh, det är klurigt det där! Tänk att alla är så upptagna med sig själva att det antagligen inte ens märker av dig. Gå in och kör ditt eget race, och så kommer självförtroendet på köpet! Jag var väldigt osäker till en början, men nu skiter jag i vilket och bara kör. 
Fråga mycket, googla, titta på youtubevideos! 
Tack så jättemycket! :) 

Personlig

Åh, herre vad många frågor det blev, hehe! Ska sätta mig ner och dela upp frågorna och så får ni dem i olika inlägg, blir ju inte kul med femtiotolv frågor rakt upp och ner, tycker jag iallafall! Förlåt för att det dröjer. Vill ju ge bra svar också! 
Funderar lite fram och tillbaka om jag ska bli lite mer personlig här på bloggen och instagram. Mitt liv handlar ju faktiskt inte bara om träning, kost och hälsa. Skulle det vara intressant att läsa mer om min vardag här? Puss! 

Recept; mugcake

Godmorgon! Ska alldeles strax bege mig mot gymmet. Träningsvärk i ben, triceps, mage och bröst, haha, så får väl bli rygg då, trots att jag egentligen inte har det på schemat idag. Men först tänkte jag dela med mig av ett recept till er som efterfrågades på instagram igår! 
Kikade på flera olika mugcakes recept ute på internet, men hittade inget som föll mig helt i smaken. Jag visste att jag ville ha den chokladig, kletig och toppad med jordnötssmör! Så utefter det slängde jag i lite det och sånt. 
 
1 ägg
1 skopa Kasein (jag använde DETTA (<----klick) från Fitnessguru) i chokladsmak 
1msk kokosmjöl
1/2tsk bakpulver 
1/2dl mjölk 
1msk kakao 

Rör bara ihop alla ingredienser i en mugg, täck med plastfolie och in med den i micron sisådär 1 min, beroende på hur stark micro du har. :) 

Anledningen till att jag använde kasein istället för vassle beror på att kasein är ett långsamt protein som är perfekt att inta innan läggdags då det absorberas under längre tid och förhindrar muskelnedbrytning. 
Man kan använda vassle om man vill också, särskilt om man gör den på dagen, men då skulle jag dra ner på mängden vätska. Väljer ni vassle rekommenderar jag att göra den med Fitnessgurus chocolate hazelnut, rockyroadeller hederlig mjölkchoklad. Älskar de smakerna! 

Hello

Kul att det trillat in så pass många frågor, det trodde jag inte hehe. Har ni fler frågor på lager så ställ dem nu, tänkte sätta mig och svara på dem imorgon eller så. :) 

Just kommit hem från gymmet. Blev 45 minuters hård kondition på "skidmaskinen" och 15minuters löpning. Fick en kommentar om just löpningen, att jag inte springer så mycket längre. Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag älskar att springa, men tyvärr håller inte mina ben med. Får ont i knän och benhinnor så himla lätt och kan bli borta en vecka från träningen pga ett löppass. Därför har jag valt att sätta löpningen åt sidan nu när jag fokuserar mycket på att bygga muskler. :) 
Försöker dock springa lite då och då för att bygga upp benhinnorna och knäna, men det är ju inte lika roligt att springa 15minuter som 150 minuter, haha. Sen är vi ju olika, min mamma t.ex har jättesvårt för just löpning och det utmanar hennes kondition mest, medan löpningen inte anstränger mig särskilt mycket såvida jag inte springer på minst 16km/h.. Även därför jag försöker variera mig med andra konditionsmaskiner. 

En måltid senaste veckan. Kyckling, avokado, grönsaker och en sås på kvarg/sambal/vitlök/salt. 
 
Kom fram en tjej till mig på gymmet igår, tidig morgon och trött som fasen får jag frågan "Är det du som är Evelina?" Ynkligt får jag fram ett "ja", varpå hon säger att hon följer mig på instagram. Blev så chockad att jag inte visste vad jag skulle säga, haha! Så om du läser detta var det inte meningen att verka otrevlig, jag blev bara överraskad, hehe. :)

Godmorgon

Godmorgon från jobbet! Blev inringd i ottan då en av de som skulle jobbat blivit sjuk, så det var bara att dra på kläderna och sticka, typ. Men inte mig emot! Har knappt några tider i januari så jobbar gärna extra. Sen att jag ska få lära mig kök om det är lugnt idag är inte helt fel heller... ;) 
Jobbar till tre, sen ska jag hämta ut två paket och visa er! Ingen aning vem det ena är ifrån, och minns inte heller vad det är i det andra. Haha. Blir en överraskning för mig också med andra ord. 
Ha en bra fredag! Puss